• 14Paź

    Kolejny wpis chcielibyśmy poświęcić na miód wrzosowy, jego krótką charakterystykę i właściwości.

    W stanie płynnym ma kolor czerwonobrunatny z ciemniejszym lub jaśniejszym odcieniem. Charakterystyczna dla miodu wrzosowego jest zmiana jego konsystencji w galaretkową masę o barwie pomarańczowej lub ciemnobrunatnej. Proces ten trwa w temperaturze pokojowej (ok. 20 stopni Celsjusza) kilka tygodni.

    Miód wrzosowy jest lekko słodki, gorzkawy oraz ostry w smaku. Intensywnie pachnie kwiatem wrzosu.

    Jakie właściwości lecznicze ma miód wrzosowy?

    Wiadomo, że na różne schorzenia najlepiej stosować odpowiednią odmianę miodu. Miód wrzosowy szczególnie polecany jest w schorzeniach nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego. Działa moczopędnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Korzystnie wpływa na choroby błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Ma również dobroczynne właściwości na stany zapalne żołądka i jelit. Powinni go stosować ludzie z dolegliwościami reumatycznymi oraz z dną moczanową.

    Podsumowując miód wrzosowy zalecany jest na:

    • schorzenia nerek, kamienicę nerkową
    • dróg moczowych, gruczołu krokowego, problemy z oddawaniem moczu
    • schorzenia gardła
    • stany zapalne żołądka i jelit
    • choroby reumatyczne
    • chorobę dna moczanowa

    Przypominamy, że chcielibyśmy zacząć tworzyć zbiór przepisów, w których używa się miodu. Jeżeli macie Państwo jakieś swoje ulubione przepisy to zachęcamy do przesyłania na adres: kontakt@miod-naturalny.pl lub w wiadomości prywatnej na naszym profilu na Facebooku. Lista miodów o których będziemy jeszcze pisać znajduję się tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *