• 27Paź

    Miód spadziowy dzielimy na dwa gatunki tj. ze spadzi iglastej oraz ze spadzi liściastej. Są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów: (mszyc lub czerwców), zmieszanych z wyciekającym – na skutek nakłucia owadów – sokiem komórkowym.

    Miód ze spadzi liściastej przed skrystalizowaniem ma barwę zielonoherbacianą do jasnobrązowej. W temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza) krystalizuje w ciągu kilku tygodni, przyjmując barwę szarobrązową. Smak łagodny, delikatny o zapachu lekko korzennym.

    Miód ze spadzi iglastej przed skrystalizowaniem ma ciemną, brązową barwę z zielonkawym odcieniem. Krystalizuje w ciągu ośmiu tygodni często rozwarstwiając się na części górną – płynną i dolną – skrystalizowaną. Ma silny, charakterystyczny zapach lekko korzenny lub żywiczny. W smaku łagodny, lekko słodki.

    Jakie właściwości lecznicze ma miód spadziowy?

    Miód spadziowy wykorzystuje się w leczeniu chorób dolnych dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Zalecany jest na choroby serca, schorzenia naczyń krwionośnych, szczególnie miażdżycę. Wspomaga leczenie chorób reumatycznych, układu ruchu. Ze względu na to, że jest bogaty w mikroelementy i witaminy, polecany jest osobom osłabionym w okresie rekonwalescencji.

    Podsumowując miód wielokwiatowy zalecany jest na:

    • choroby dolnych dróg oddechowych, kaszel
    • choroby serca
    • miażdżyce
    • anemię, osłabienie
    • choroby reumatyczne i układu ruchu
    • zaparcia

    Zachęcamy do odwiedzania naszego bloga i profilu na Facebooku, który znajdziecie Państwo tutaj.

    Spis rodzajów miodu o jakich już pisaliśmy i będziemy pisali znajduję się [tutaj].

    Jeżeli macie Państwo jakieś pytania lub uwagi zachęcamy do komentowania wpisów poniżej lub kontakt na adres: kontakt@miod-naturalny.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *