• 08Lis

    Dzisiejszy wpis poświęcony jest na miód mniszkowy (pozyskiwany z kwiatu mniszka lekarskiego).

    Przed krystalizacją miód ten ma barwę jasnobrązową i charakterystyczną ciągliwą konsystencję. Ze względu na dużą ilość cukru szybko krystalizuje zmieniając swoją postać do mazistej (stopniowo twardnieje). Po krystalizacji jest koloru żółtego.

    W smaku wyrazisty i bardzo słodki przez co lubiany m.in przez dzieci.

    Jakie właściwości lecznicze ma miód mniszkowy?

    Miód mniszkowy głownie stosowany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Wzmacnia układ odpornościowy dlatego jest zalecany dla osób w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dodatkowo należy go stosować w chorobach reumatycznych oraz leczeniu niedokrwistości. Warto wspomnieć, że miód mniszkowy działa dobrze jako środek osłonowy dla żołądka, co jest ważna dla ludzi przyjmujących leki na stałe.

    Podsumowując miód mniszkowy zalecany jest na:

    • choroby układu pokarmowo-trawiennego
    • stany wyczerpania psychofizycznego
    • choroby reumatyczne
    • niedobry żelaza, niedokrwistość

    Zachęcamy do odwiedzania naszego bloga i profilu na Facebooku, który znajdziecie Państwo tutaj.

    Jeżeli macie Państwo jakieś pytania, uwagi zapraszamy do komentowania wpisów bądź kontakt pod adresem kontakt@miod-naturalny.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *