• 21Wrz

    Dzisiejszy wpisem chcielibyśmy rozpocząć serię artykułów o właściwościach wybranych miodów. Na pierwszy „rzut” idzie bardzo popularny miód lipowy.

    Zaczniemy od koloru. Prosto od pszczelarza w stanie płynnym (konsystencja przypominająca olej rycynowy) miód lipowy jest koloru żółtego. Jednak po skrystalizowaniu jest to bardziej żółtopomarańczowy, względnie brunatny kolor a jego konsystencja zmienia się na drobnoziarnistą.

    W smaku jest dość ostry, niektórzy ocenią, że wręcz lekko gorzkawy. Ze względu na swój wyraźny zapach lipy nawet mało wrażliwy nos wyczuje w słoiku tą bardzo miododajną roślinę.

    Ale właściwie na co dobry jest miód lipowy, jaki ma wpływ na nasze zdrowie?

    Pewnie nie jednemu z Nas podczas przeziębienia czy grypy przychodzi na myśl żeby „zażyć” miodu lipowego. I prawidłowo! Miód lipowy posiada własności antybiotyczne, działa napotnie, wykrztuśnie oraz przeciwgorączkowo. Ze względu na własności rozkurczające i uspokajające jest zalecany osobom nerwowym oraz prowadzącym stresujący tryb życia. Stwierdzono również, że spożywanie miodu lipowego przyczynia się do nieznacznego obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Wspomaga leczenie chorób układu oddechowego tj. m.in zapalenie zatok, anginy czy zapalenie oskrzeli i płuc. Jest też pomocny w chorobach ginekologicznych oraz układu moczowego – wykazuje działanie moczopędne.

    Podsumowując dzisiejszy wpis, miód lipowy jest zalecany na:

    • przeziębienie, grypę
    • w stanach napięcia nerwowego, nerwicach, bezsenności
    • problemy układu oddechowego
    • nadciśnienie
    • choroby ginekologiczne, układu moczowego

    Należy pamiętać, że miód jedynie wspomaga lub łagodzi pewne choroby i działa podczas regularnego i dłuższego spożywania.

    Tyle na dzisiaj. Spis rodzajów miodu o jakich będziemy między innymi pisali znajduję się [tutaj].

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *