• 16Wrz

    Właściwości zdrowotne miodu już dawno zostały potwierdzone przez medycynę. 100 gram miodu czyli około 5 łyżek stołowych to wartość kaloryczna sięgająca rzędu ok. 300 kcal. Dzięki temu, że składa się z cukrów prostych glukozy i fruktozy jest on produktem lekko strawnym. Nie wchodząc w szczegóły spójrzmy jakie m.in pierwiastki oraz witaminy zawiera w sobie miód.

    pierwiastki:

    • potas
    • fosfor
    • magnez
    • mangan
    • wapń
    • sód
    • żelazo
    • miedź
    • krzem

    witaminy:

    • B1, B2, B6
    • PP
    • A
    • C
    • D
    • H
    • K

    … i wiele wiele innych substancji…

    Nie sposób nie zauważyć, że taka „bomba witaminowa” wręcz musi korzystnie wpływać na nasz organizm. Stąd miód ma właściwości detoksykacyjne, działa korzystnie na układ krążenia (wzmacnia serce, obniża ciśnienie), wątrobę. Również odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi. Jest zalecany osobom, które ciężko pracują zarówno fizycznie jak i umysłowo.

    W kolejnych wpisach postaramy się opisywać szczegółowo wybrane rodzaje miodów oraz ich właściwości zdrowotne.

    A tymczasem chyba nikt nie ma wątpliwości, że powinien codziennie zjeść chociaż jedną łyżkę miodu!

Comments are closed.