• 03Paź

    Opis miodu lipowego oraz miodu rzepakowego mamy już za sobą. Kolejnym jakim się zajmiemy dzisiaj to miód akacjowy i jego właściwości zdrowotne.

    Tradycyjnie zacznijmy od koloru i konsystencji. W postaci płynnej – jasnokremowy czasami wręcz bezbarwny. Po krystalizacji jasno słomkowy lub biały. Proces krystalizacji przebiega wolno. Oznacza to, że miód akacjowy przechowywany w temperaturze pokojowej długo pozostanie płynny.

    W smaku słodki, lekko mdły o delikatnym zapachu robinii akacjowej. Podobnie jak miód rzepakowy, lubiany jest przez dzieci.

    Jakie właściwości lecznicze ma miód akacjowy?

    Ze względu na to, że miód w 80% składa się z glukozy i fruktozy (cukrów prostych), nie zaleca się spożywania go w zbyt dużych ilościach przez osoby cierpiące na cukrzyce. Jednak miód akacjowy jest polecany dla diabetyków w lekkich, nieleczonych insuliną postaciach cukrzycy. Ponad to pomocny jest w chorobach nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego. Wspomaga leczenie schorzeń żołądkowo-jelitowych m.in nadkwasoty, stanów zapalnych jelit. Tak jak poprzednio opisywane miody, również miód akacjowy polecany jest dla osób wyczerpanych, zmęczonych, cierpiących na bezsenność.

    Podsumowując miód akacjowy zalecany jest na:

    • schorzenia dróg moczowych, gruczołu krokowego
    • schorzenia nerek
    • nadkwasotę
    • stany zapalne jelit
    • chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy
    • osłabiony system nerwowy, bezsenność
    • dla diabetyków

    Tyle na dzisiaj. Spis rodzajów miodu o jakich będziemy pisali znajduję się [tutaj].

Comments are closed.